Välj rätt

Material

Välkommen till vår materialguide. Vi förstår att tyget på dina sängkläder påverkar din sömnkvalitet. Upptäck vårt sortiment av premiumbomull, luftigt linne och mysig flanell. Vi hjälper dig att hitta det perfekta materialet för en god natts sömn

beige

Temperaturreglerande

Linnetyg

Linne är ett utmärkt val för sängkläder av flera anledningar. Det är känt för sin naturliga, lätta och luftiga känsla, vilket skapar en behaglig sovmiljö. Linne har en naturlig förmåga att reglera kroppstemperaturen, vilket gör det perfekt för både varmare och kallare årstider. Dess andningsförmåga hjälper till att hålla dig sval under varma sommarnätter och varm under vinterns kyla. Linne är också känt för sin hållbarhet och blir faktiskt mjukare och mer bekvämt med tiden. Slutligen är det enkelt att tvätta och vårda, vilket gör det till ett praktiskt och vackert val för sängkläder.
Tänk på att linne kan vara strävt i början, det mjuknar efter några tvättar.

Klassiskt

Bomull

Bomull är ett utmärkt material för sängkläder av flera skäl. Det är mjukt och bekvämt mot huden, vilket främjar en avkopplande sömn. Dess goda andningsförmåga hjälper till att reglera kroppstemperaturen, vilket är särskilt fördelaktigt under varma nätter. Bomull är också hållbart och enkelt att tvätta, vilket gör det till ett praktiskt val. Dess förmåga att hålla färg och mönster gör det också möjligt att anpassa sängkläder efter ens smak och inredning.

För kalla vinternätter

Flanell

Flanell är ett utmärkt material för sängkläder av flera skäl. För det första är det extremt mjukt och behagligt mot huden, vilket främjar en god natts sömn. Dess tjockare textur ger också överlägsen värme och isolering under kallare månader. Flanell är dessutom mycket andningsbart, vilket bidrar till att reglera kroppstemperaturen och minska svettning. Det är också lätt att underhålla och tvätta, vilket gör det till ett praktiskt alternativ för alla årstider. Sammantaget erbjuder flanell sängkläder både komfort och funktionalitet.

Vanliga frågor & svar

Trådtäthet (TC) är ett centralt begrepp när det kommer till sängkläder och hänvisar till antalet trådar per kvadrattum i väven. Mätningen utförs genom att räkna antalet trådar i både längd- och tvärriktning och addera dem. Till exempel, om det finns 100 trådar i längdriktningen och 100 trådar i tvärriktningen, blir trådtätheten 200 trådar per kvadrattum.

Ett annat mått som ibland används är GSM (gram/km²). GSM mäter istället densiteten/vikten av tyget snarare än antalet trådar. Detta mått ger en indikation på tygets tjocklek och hållbarhet. Ett högre GSM-värde indikerar oftast ett tyngre och mer tåligt tyg.

  • Trådtäthet är mer intressant för att ta redan på tygets finhet och mjukhet.
  • GSM när du vill veta tygets vikt och därmed densitet och tjocklek.

Optimal trådtäthet varierar framför allt på vilket material man tittar på, men även personliga preferenser och klimat.

En lägre trådtäthet ger en luftigare känsla och är svalare, medan en högre trådtäthet ger en mjukare och mer omslutande känsla.

  • För bomull brukar man säga att 200(300)-400 i trådtäthet är ett bra spann för högkvalitativa sängkläder.
  • För linne är trådtätheten inte lika viktig, men ett bra spann ligger mellan 80-140. Tänk på att linne kan bli styvt vid för hög trådtäthet.
  • Flanell räknar man inte trådtäthet i. Här använder man normalt måttet GSM istället. Här bör man leta efter minst 170 i GSM. Lättare flanell-lakan andas bättre men håller inte lika länge som tyngre.

Trådtäthet påverkas främst av två vävnadsprocesser: perkalvävning och satinvävning. Perkalvävning innebär att varannan tråd går över och under varannan tråd, vilket resulterar i en stark och hållbar väv. Satinvävning, å andra sidan, innebär att trådarna korsar varandra med längre intervaller, vilket skapar en slät och glansig yta.

Hög trådtäthet indikerar vanligtvis bättre kvalitet och ökad hållbarhet. Detta gör att sängkläderna håller längre och behåller sin mjukhet över tid.

Både bomull och linne är populära materialval för sängkläder, och deras egenskaper påverkas av trådtätheten.

  • Bomull: Bomull är känt för sin mjukhet och andningsförmåga. En högre trådtäthet i bomullssängkläder ger en jämnare och lenare yta samtidigt som andningsförmågan bevaras. Bomull är perfekt för alla årstider och ger en bekväm natts sömn.
  • Linne: Linne är naturligt luftigt och har god fuktreglering. Trots att linnesängkläder vanligtvis har lägre trådtäthet, ger de fortfarande en känsla av lyx och komfort. Linne blir mjukare över tid och är särskilt populärt under varma sommarnätter.

Att förstå trådtäthet och materialegenskaper är avgörande för att välja sängkläder som passar dina individuella behov och önskemål. Vi hoppas att denna översikt har gett dig en insikt i de viktiga faktorerna som spelar roll när det gäller att skapa den perfekta sängupplevelsen.